Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostra pomidorowa zupa z owocami morza

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

owoce morza 500 gr
pomidory krojone z puszki 1 puszka
wino białe wytrawne 250 ml
natka pietruszki 1 pęczek
papryczka chili 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
bulion warzywny 500 ml
kukurydza w puszce 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
cukier 1 szzypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ostra pomidorowa zupa z owocami morza

Mieszankę owoców morza rozmrozić, przepłukać pod bieżącą woda. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojone ząbki czosnku i papryczkę (ilość papryczki zależy do ostrości jaka chcemy uzyskać więc można dać całą a można część). Kiedy czosnek się przyrumieni wlać wino i gotować aż alkohol wyparuje. Następnie dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i na małym ogniu gotować ok 5 minut., dodać owoce morza, posiekaną natkę i bulion. Razem gotować 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę, przyprawić do smaku pieprzem i np cukrem. Na osobnej patelni na łyżce oliwy opiec kromki chleba wcześniej posypane ziołami np oregano. Zupę wlać na talerz, posypać natką i podać z chrupiącymi kromkami bagietki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ronald88 10.04.2012 15:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak