Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa spirala z marmoladą

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 1/2 szkl
cukier puder 1/4 szkl
drożdże suche 7 gram
sól 1/2 łyżeczki
kardamon 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
jajko 2 szt
masło 56 gram
mleko 3/4 szklanki
płatki migdałowe 100 gram
marmolada 1 słoik
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa spirala z marmoladą

Kroki postępowania

1
Do miksera wsypać 2 szklanki mąki, cukier puder, drożdże, sól, kardamon, gałkę muszkatołową i cynamon. W małym rondelku na małym ogniu podgrzać mleko z masłem aż masło się roztopi. Odstawić mleko do lekkiego ostygnięcia. Nie może być gorące wlewane do mąki z drożdżami. Wlać mleko do miksera i mieszać na niskich obrotach do połączenia się składników. Dodać jajka wbijając po jednym, dodać wanilię. Dodać 1/2 szklanki mąki i nadal mieszać na niskich obrotach, aż powstanie gładkie ciasto, około 30-45 sekund. Jeśli będzie potrzeba dodać 2 łyżki mąki i wymieszać jeszcze raz (ciasto nie może być zbytnio klejące). Wierzch posypać łyżką mąki, miskę przykryć ściereczką i zostawić w cieple na 40 do 60 min aż podwoi swoją objętość.

.
Krok 1 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto
2
Stolnice posypać mąką, wyjąć ciasto z miski, obsypać mąką i lekko naciskając delikatnie wyrobić ciasto posypując je lekko mąką, tak żeby ciasto przestało się kleić a było delikatne i gładkie. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt
Krok 2 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto
3
Za pomocą łyżki lub pędzla rozłożyć równomiernie marmoladę, posypać pokruszonymi migdałami (2-3 łyżki marmolady zostawić do posmarowania wierzchu ciasta po upieczeniu). Jedna moja uwaga, nie oszczędzajmy na nadzieniu inaczej zniknie ono w warstwach ciasta. Ja miałam mało marmolady i była jak za mało wyczuwalna. Pokroić ciasto na sześć pasków równej szerokości.
Krok 3 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto
4
Formę (u mnie 21cm) wysmarować masłem. Luźno zrolować (marmoladą do wewnątrz) jeden pasek i umieścić go w środku przygotowanej formy. Po jednym na raz, pozostałe paski ciasta owinąć wokół środka tworząc coś na kształt "ślimaka" lub dużej spirali.
Krok 4 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto
5
Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut aż ponownie się podwoi. Piekarnik rozgrzać do 180st. Piec ciasto na głęboki złoty kolor, około 35 minut.
Krok 5 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto
6
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić w blaszce przez 10 minut. Następnie delikatnie wyjąć z formy i posmarować wierzch resztą marmolady.
Krok 6 - Drożdżowa spirala z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia13 20.08.2014 09:20
super ;-)
IZABELA29 03.08.2014 14:55
ładnie zawinięta
as28 29.06.2014 12:34
mniam mniam
olaiamelka 03.06.2014 12:41
Wygląda super
monika141 05.05.2014 08:45
wygląda super i na pewno jest pyszne
ben-ka 01.05.2014 18:45
Gratuluję pomysłu!
dwa pokoje z kuchnią 28.04.2013 16:44
mistrzowskie!
stokrotka 10.04.2012 08:52
super
Anna146 10.04.2012 07:00
wygląda super
Misiabe 09.04.2012 22:04
Pięknie wygląda!!
Ewa6274879 09.04.2012 22:03
Świetny pomysł - na pewno go wykorzystam!
caralajna 09.04.2012 21:52
wyszło bombowo :)
Dorota76 09.04.2012 21:19
rewelacja
halina55 09.04.2012 20:51
Mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak