Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa kasztelańska

3.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa grzybowa przygotowana na bazie borowików, z dodatkiem czerwonego wina. Wprost wymarzona na wigilijną kolację lub jako pierwsze danie świątecznego obiadu. Polecam!

Składniki:

Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
masło 3 łyżki
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
cebula 2 sztuki
śmietana 18% 1 szklanka
por 1 sztuka
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
mak 2 łyżki
Ziele angielskie mielone Prymat 2 ziarna
natka pietruszki 1 pęczek
borowiki 300 gramów
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa kasztelańska

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby namoczyć w winie i odstawić na kilka godzin. Następnie należy je zagotować na małym ogniu przez ok 20minut. Odstawiamy do przestygnięcia a potem grzyby kroimy w paski. Wina nie wylewamy, bo będzie potrzebne.
Krok 1 - Zupa grzybowa kasztelańska foto
2
Cebulę i włoszczyznę drobno szatkujemy, szklimy na maśle. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy wszystko. Dolewamy litr ciepłej wody, wino i gotujemy 10 minut.
Krok 2 - Zupa grzybowa kasztelańska foto
3

Dodajemy pokrojone grzyby i gotujemy kolejne 15 minut. (jeśli smak zupy jest mało grzybowy można dodać kostkę grzybową, rozpuścić w zupie, wymieszać).

Krok 3 - Zupa grzybowa kasztelańska foto
4
Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną, dodajemy kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, żeby się nie zwarzyła i gdy zacznie gęstnieć żeby się nie zagotowała. Można doprawić do smaku.
Krok 4 - Zupa grzybowa kasztelańska foto
5
Na talerzu posypać posiekaną natką.
Krok 5 - Zupa grzybowa kasztelańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 16.09.2015 17:43
świetna zupa
barbara11561 17.12.2014 21:49
Tez bym taką chętnie zjadła
ben-ka 28.11.2014 10:29
Taką zupę z apetytem bym zjadła.
Mysiunia 27.01.2013 14:53
suszone grzybki, do tego wino - ta zupka musi mieć wspaniały aromat! :)
ulaaa 22.01.2013 00:19
pycha
pacpaw 13.12.2012 23:56
bardzo bogata w smaki zupa. I znajdziemy wino, masełko, a nawet mak. Warto zrobić samemu i przekonać się jak jadła szlachta :o)
angelika14 04.08.2012 19:28
rewelacja
stokrotka 09.04.2012 22:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak