Zupa grzybowa kasztelańska

Zupa grzybowa kasztelańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liść laurowy

    2 szt
  • masło

    3 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    1 szkl
  • cebula

    2 szt
  • śmietana 18-procentowa

    1 szkl
  • por

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • mak

    2 łyżki
  • ziela angielskiego Prymat mielone

    2 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • borowiki

    300 gr
  • pieprz czarny ziarnisty

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa grzybowa kasztelańska
Suszone grzyby namoczyć w winie i odstawić na kilka godzin. Następnie należy je zagotować na małym ogniu przez ok 20minut. Odstawiamy do przestygnięcia a potem grzyby kroimy w paski. Wina nie wylewamy, bo będzie potrzebne.
Krok 2 - Zupa grzybowa kasztelańska
Cebulę i włoszczyznę drobno szatkujemy, szklimy na maśle. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ziarnisty pieprz i ziele angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy wszystko. Dolewamy litr ciepłej wody, wino i gotujemy 10 minut.
Krok 3 - Zupa grzybowa kasztelańska
Dodajemy pokrojone grzyby i gotujemy kolejne 15 min. (jeśli smak zupy jest mało grzybowy można dodać kostkę grzybową, rozpuścić w zupie, wymieszać).
Krok 4 - Zupa grzybowa kasztelańska
Mąkę rozprowadzamy ze śmietaną, dodajemy kilka łyżek lekko ostudzonej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka z zupą. Podgrzewamy na małym ogniu stale mieszając, żeby się nie zwarzyła i gdy zacznie gęstnieć żeby się nie zagotowała. Można doprawić do smaku.
Krok 5 - Zupa grzybowa kasztelańska
Na talerzu posypać posiekaną natką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

16.09.2015 17:43
świetna zupa

barbara11561

17.12.2014 21:49
Tez bym taką chętnie zjadła

ben-ka

28.11.2014 10:29
Taką zupę z apetytem bym zjadła.

Mysiunia

27.01.2013 14:53
suszone grzybki, do tego wino - ta zupka musi mieć wspaniały aromat! :)

ulaaa

22.01.2013 00:19
pycha

pacpaw

13.12.2012 23:56
bardzo bogata w smaki zupa. I znajdziemy wino, masełko, a nawet mak. Warto zrobić samemu i przekonać się jak jadła szlachta :o)

angelika14

04.08.2012 19:28
rewelacja

stokrotka

09.04.2012 22:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat