Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona gęś z kasztanami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 2,5 kg
kasztany jadalne 200 gram
wątróbki z kurczaka 200 gram
wódka 3 łyżki
cebula 2 szt
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 1 szt
Cynamon mielony Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona gęś z kasztanami

Wątróbkę i cebulę drobno pokroić i podsmażyć krótko z 5 jabłkami (2 zostawić na później) na patelni. Kasztany obrać, pokroić na kawałki i przełożyć na patelnię. Dodać alkohol, cynamon, pieprz do smaku i podsmażyć chwilę.
Gęś umyć, oczyścić, wytrzeć do sucha, obsypać solą i przyprawą do kurczaka. Farsz włożyć do środka gęsi, zaszyć gęś i pozostawić w lodówce na cały dzień. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180°C i piec gęś przez około 4 godziny w gęsiarce lub brytfance, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem, ewentualnie wodą. Na 20 min przed końcem dołożyć do gęsi pozostałe ćwiartki 2 jabłek. Po upieczeniu gęś podzielić na porcję.
Podałam z małymi kluseczkami (gnocci) polanymi sosem wytopionym z pieczenia i kawałkami upieczonych jabłek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak