Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszony królik

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

królik 2 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
śmietana do smaku
bulion 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Duszony królik

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy mięsko.
Krok 1 - Duszony królik foto
2
Porcjujemy mięsko.
Krok 2 - Duszony królik foto
3
Obsypujemy solą, czosnkiem i kucharkiem uniwersalnym. Odstawiamy w chłodne miejsce nawet na 12 godz.
Krok 3 - Duszony królik foto
4
Zamykamy pory na patelni.
Krok 4 - Duszony królik foto
5
Przekładamy do garnka i polewamy sokiem z cytryny. Na 2 króliki wystarczy sok z połowy cytryny.
Krok 5 - Duszony królik foto
6
Obsypujemy całym opakowaniem majeranku i odstawiamy na kilka godzin.
Krok 6 - Duszony królik foto
7
Zalewamy bulionem żeby przykryć mięsko i dusimy na wolnym ogniu do miękkości przez ok 1,5 - 2 godz. Tuż przed końcem duszenia zalewamy śmietanką (250 ml śmietanki 18) lub gęstym jogurtem. Dusimy jeszcze przez moment.
Krok 7 - Duszony królik foto
8
Smacznego.
Krok 8 - Duszony królik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zosia1 21.04.2013 17:13
bardzo dokładny i jasny przepis na smaczne danie
Dorota37 16.01.2013 14:41
dawno nie jadłam królika a zjadła bym sobie
Krystyna32 19.12.2012 01:46
super
pacpaw 13.12.2012 23:59
ładnie opisany przepis na królika w tym cytrynowo-smietanowym sosie
Katarzyna59 13.08.2012 11:39
pyszny
Wafelek2601 06.07.2012 09:09
pyszny obiadek
olkaaa 23.05.2012 07:51
jeszcze nie jadłam
berys18 01.05.2012 09:29
pyszny królik
Wacław 17.04.2012 09:46
ja tez dawno nie jadłem królika a b.lubię
ziutula
ziutula 09.04.2012 19:10
oj, jak b. dawno nie jadłam królika....
Monika78 09.04.2012 17:17
Bardzo lubie krolika :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak