Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe wieloziarniste chlebki do święconki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1/4 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka pełnoziarnista 1/2 szklanka
siemię lniane 1/4 szklanka
słonecznik łuskany 1/4 szklanka
płatki owsiane 1/4 szklanka
otręby owsiane 1/4 szklanka
biały sezam 1/4 szklanka
kasza gryczana 3 łyżki
zakwas na żur 2 łyżki
sól 0,5 łyżeczka
miód 1 łyżka
woda 1,5 szklanka
olej
drożdże suche 1/2 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Małe wieloziarniste chlebki do święconki

Siemię lniane, płatki i otręby owsiane, sezam, słonecznik, cukier, sól i wszystkie rodzaje mąki razem mieszamy. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, dodajemy do pozostałych składników wraz z drożdżami, zakwasem na żur i miodem rozpuszczonym w wodzie, dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do silikonowych foremek w kształcie jajek (posmarowanych odrobina oleju). Odstawiamy na 6-12 godzin w temperaturze pokojowej. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180-190 stopni. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika, smarujemy odrobiną oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 01.03.2013 13:04
ciekawy przepis, muszę tylko ćsie o foremki
Kikiriki 27.04.2012 19:30
fajne
Mariusz10 21.04.2012 18:35
ekstra
pacpaw 12.04.2012 20:50
na święconym trzeba dobrze wypaść :o)
Mysiunia 10.04.2012 09:55
świetne! ja już nie miałam czasu na domowy chlebek..
iziona 09.04.2012 13:35
Muszę za rok pamiętać o tym przepisie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak