Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

idealny biszkopt

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 szkanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 10 % 1 łyżeczka
woda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: idealny biszkopt

żółtka i białka rozdzielamy, do żółtek dodajemy ocet i mieszamy. białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, znowu mieszamy (delikatnie, tak, żeby piana nie opadła, ale cukier się rozpuścił), następnie, nadal delikatnie mieszając dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu wodę. wylewamy na blachę wyłożoną wytłuszczonym pergaminem i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180*

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

qrasnqleq 23.08.2012 21:40
kurczę...ten ocet...muszę spróbować
leonkot 12.04.2012 20:38
cooleczko octu wcale nie czuć (chociaż tak prawdę mówiąc, kiedy go piekłam po raz pierwszy też się tego bałam)
cooleczka 11.04.2012 17:51
niesamowicie puszysty:) a czy ten ocet nie daje posmaku?
leonkot 11.04.2012 13:24
wydaje mi się, że ocet wchodzi w jakąś reakcję z proszkiem do pieczenia i dzięki temu biszkopt jest taki puszysty
marcinek 11.04.2012 06:47
Wygląda ładnie
zoldiar 09.04.2012 12:55
dlaczego ocet??

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak