Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klyszczonka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka ziemniaczana ile trzeba
śmietana 4 łyżki
cebula 1 szt
smalec 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: klyszczonka

Kroki postępowania

1
Zimniaki obieramy i połowę gotujemy i przeciskamy przez praskę. Drugą ścieramy na drobniutkiej tarce i dobrze odciskamy sok przez lnianą ścierkę. Ziemniaki mieszamy i dodajemy tyle mąki aby dobrze się kleiły,
Krok 1 - klyszczonka foto
2
Robimy kluski i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do miękości na wolnym ogniu.
Krok 2 - klyszczonka foto
3
w między czasie przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy do zupy wraz ze śmietaną.
Krok 3 - klyszczonka foto
4
całość chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - klyszczonka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 30.05.2012 17:29
super
teresa18 25.04.2012 12:52
w moich stronach też się taką jadało
ben-ka 09.04.2012 22:52
i dla mnie to też nowość.
sylwia / sytofala 09.04.2012 15:35
też pierwsze słyszę:)
misia53 09.04.2012 14:09
o takiej zupie to ani nie śniłam.... baaaardzo ciekawa.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak