Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowa panna cotta z porzeczkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremowa 30% 375 ml
mleko 1/4 szklanki
laska wanili 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczka
porzeczki mrożone 100 gr
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Walentynkowa panna cotta z porzeczkami

Do rondelka wlać śmietanę i mleko. Wanilię przekroić na pół, zeskrobać nożem ziarenka i razem z laską i cukrem waniliowym dodać wszystko do rondelka. Zagotować. Dodać 3 łyżeczki żelatyny, wymieszać dokładnie tak żeby się żelatyna rozpuściła. Wyjąć wanilię.

Porzeczki zmiksować (kilka odłożyć do dekoracji). Sok z rozmrożenia zostawić. Do masy dodać zmiksowane porzeczki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Foremki, w których będziemy chłodzić deser wysmarować rozpuszczonym masłem. Wlać deser do foremek i odstawić do lodówki na min 3-4 godz, aż stężeje.

Delikatnie deser wyjąć z foremek. W tym celu można foremki ogrzać nad gorącą wodą przez chwilę. Po czym po lekkim podważeniu panna cotta powinna wyskoczyć na talerz.
Sok z rozmrożonych porzeczek lekko dosłodzić (jeśli jest mocno kwaśny). Polać deser sosem, udekorować porzeczkami i/lub innymi słodkimi dodatkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak