Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki waniliowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 25 dag
cukier 1/2 szklanki
mąka 2 szklanki
zmielone migdały bez skórki 1 szklanka
ekstrakt z wanilii
sól 1/2 łyżeczki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki waniliowe

Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj małymi porcjami mąkę, a następnie sól i migdały. Dokładnie wyrób ciasto i podziel je na wałeczki o średnicy 4cm. Każdy kawałek ciasta zawiń w spożywczą folię i zostaw na ok 2,5 godz do lodówki. Wałeczki z ciasta pokroj na plasterki o grubości 0,5 cm. Lekko rozwałkuj i zwiń w kształt rogalika. Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w temp 200 st C przez 15-20 min. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 26.05.2012 22:14
takich rogalikó bym zjadł kilka
Iwusia 01.05.2012 21:57
superowe
Katarzyna59 16.04.2012 09:40
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak