Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA PIASKOWA Z ORZECHAMI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 25 dag
cukier puder 20 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 5 sztuk
sok z cytryny
skórka otarta z cytryny
mąka pszenna 20 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy mielone 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA PIASKOWA Z ORZECHAMI

Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kolejno dodajemy żółtka , dodajemy sok i skórkę z cytryny. Wsypujemy przesiane oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy orzechy, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ja z masą. Ciasto wkładamy do formy z kominem.
Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach.
Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest suche. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 10.02.2013 12:47
dobra
Bernadeta1 08.11.2012 00:21
bardzo smaczna
Seba 25.09.2012 16:47
smaczna do kawki
Motorek 18.08.2012 09:14
pycha
Robert10 04.07.2012 22:59
pyszna
Dorian 05.05.2012 16:05
super
Andysz 02.05.2012 22:17
fajna;)
ankaryba 30.04.2012 13:44
pyszna!!!
Dorota59 21.04.2012 14:42
uwielbiam ciasta z orzeszkami
Katarzyna59 15.04.2012 11:04
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak