Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z orzechami włoskimi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 1/2 szklanka
mąka pełnoziarnista 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanka typ 2000
siemię lniane 1/2 szklanka
płatki owsiane 1/2 szklanka
otręby owsiane 1/2 szklanka
słonecznik łuskany 1/2 szklanka
kasz gryczana 4 czubate łyżki
zakwas na żur 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
cukier 2 łyżki
woda 2,5 szklanka
olej
drożdże suche 1 opakowanie
orzechy włoskie 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z orzechami włoskimi

Kroki postępowania

1
Do dużej miski lub garnka wsypujemy siemię lniane, płatki owsiane, słonecznik, cukier, sól i wszystkie rodzaje mąki. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, dodajemy do pozostałych składników
Krok 1 - Chleb z orzechami włoskimi foto
2
wraz z drożdżami, zakwasem na żur i miodem rozpuszczonym w wodzie, dokładnie mieszamy (kilka łyżek możemy sobie odłożyć do słoiczka na zakwas do kolejnego pieczenia).
Krok 2 - Chleb z orzechami włoskimi foto
3
Orzechy w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki dodajemy do pozostałych składników.
Krok 3 - Chleb z orzechami włoskimi foto
4
Dokładnie mieszamy. Wlewamy do 2 małych keksówek nasmarowanych olejem. Trzymamy 12 godzin w temperaturze pokojowej. Pieczemy około 90 minut w temperaturze 180-190 stopni. Zaraz po upieczeniu, smarujemy chleb kilkoma łyżkami oleju, dzięki czemu nabierze on rumianego koloru.
Krok 4 - Chleb z orzechami włoskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 03.05.2012 17:38
wielkie dzięki za tą radę!
BernadettaP 03.05.2012 07:01
Pacpaw, po posmarowaniu chleba już nie piekę. Jeśli posmarujesz go gorącego, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, to skórka zyska lekko złoty- brązowy odcień i będzie bardziej chrupiąca. Bez oleju jest blada.
pacpaw 27.04.2012 23:05
bez smarowania olejem jakiego koloru wychodzi skórka? po posmarowaniu już nie pieczesz? samo posmarowanie ciepłego(gorącego) chleba nada koloru?
pacpaw 12.04.2012 20:49
dobry pomysł z tymi orzechami. Ja jeszcze jestem na etapie produkcji "czystego" chleba bez dodatków. Kolejnym krokiem będą dodatki :o)
Mala 10.04.2012 22:35
super
Sroczka 09.04.2012 17:12
Z orzechami może ciekawie smakować. Z chęcią bym posmakowała. Bardzo lubię domowy chlebek.
Katarzyna87 08.04.2012 17:50
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak