Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała 3 szt
kiełbasa śląska 3 szt
cebula 1 mała
marchewka 1 duża
pietruszka 1 średnia
majeranek 2 łyżki
sól do smaku
pieprz
wędzony boczek
żurek śląski 1/2 butelki
ziemniaki 3 średnie
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 kulki
jajko ugotowane na twardo 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kroki postępowania

1
Cebulkę kroimy w kosteczkę, kiełbasy w półplasterki, wszystko podsmażamy.
Krok 1 - Żurek foto
2
Następnie dorzucamy wędzonkę, pokrojoną w kostkę marchew,ziemniaki i pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie dosypujemy majeranek. Podlewamy szklanką wody i dusimy aż wszystko będzie miękkie ale nie rozpadające się
Krok 2 - Żurek foto
3
Następnie wlewamy żur z butelki, dolewamy wody i całość gotujemy ok 35min.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kucharkiem.
Ja dodatkowo dolewam jeszcze troszkę śmietankę 18% z kartonika.
Krok 3 - Żurek foto
4
Gorący żurek podawać z ugotowanym jajkiem i łyżeczką kwaśniej śmietany


SMACZNEGO!!!
Krok 4 - Żurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.07.2013 18:03
zjadłabym :D
caralajna 17.05.2012 08:37
smaczna sycąca zupa
leonkot 10.04.2012 16:08
super na święta i na kaca...
IZABELA29 09.04.2012 10:52
pyszny jak zawsze
ben-ka 08.04.2012 23:52
świetny żurek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak