Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka płat 60 dag
czosnek 2 duże ząbki
chili suszone 2 sztuki
woda 1 szklanka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona

Kroki postępowania

1
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól peklową, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i papryczki chili.
Krok 1 - Szynka pieczona foto
2
Gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy obrany i pokrojony w talarki czosnek. Marynatę studzimy, zalewamy nią mięso. Wkładamy do lodówki na 3-4 dni- w tym czasie kilka razy obracamy szynkę, aby dobrze się zamarynowało z każdej strony.
Krok 2 - Szynka pieczona foto
3
Mięso wkładamy do worka do pieczenia, wlewamy połowę marynaty, zawiązujemy. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni- pod koniec pieczenia, rozcinamy worek, aby szynka nam się lekko przyrumieniła z wierzchu. Podajemy na zimno, do chleba.
Krok 3 - Szynka pieczona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 20.04.2012 23:44
ładnie się upiekła
Mysiunia 10.04.2012 09:56
przepyszna! :) u mnie też była domowa szyneczka, ale tradycyjnie już wędzona :)
misia53 08.04.2012 20:33
lubię taką pachnącą szyneczkę
sylwia / sytofala 08.04.2012 19:44
bardzo apetyczna
Sroczka 08.04.2012 15:50
Uwielbiam domowe szyneczki. Już czuję ten smak i aromat.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak