Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka pomidorowo-ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 80 dag
pomidor 80 dag
parmezan starty 4 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
kumin 1/2 łyżeczki
oliwa 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka pomidorowo-ziemniaczana

Wyszorować ziemniaki i ugotować al dente w mundurkach. Odcedzić, wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Pomidory umyć i pokroić na plastry. Natkę ymyć, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Przygotować żaroodporne naczynie i nasmarować je oliwą. Ukłądać na nim na przemian plastry ziemniaków i pomidorów, oprószając je solą, pieprzem, czosnkiem, kuminem, natką pietruszki. Skrop potrawę oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Zapiekaj ok 35 min. Posyp parmezanem i wstaw kolejny raz (na ok 5 min) do piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 17.04.2012 09:26
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak