Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z cytryn

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na konfiturę z cytryn. Jest idealna do naleśników, gofrów lub herbaty.

Składniki:

cytryny 1 kilogram
cukier kryształ 1,5 kilograma
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z cytryn

Konfitura z cytryn jest dość słodka, bo owoce są gotowane w syropie. To raczej słodki, aromatyczny dodatek do herbaty lub deserów.

1. Cytryny dobrze umyć, najlepiej wyczyścić szczoteczką (ja używam szczoteczki do zębów ;)) włożyć do garnka, zalać zimną wodą, tak aby całe były pod wodą i zostawić na 24 godz. po tym czasie zmieniamy wodę i gotujemy 30 min. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i ponownie odstawiamy na 24 godz.

2. Po tak długim czekaniu cytryny odcedzamy, suszymy i kroimy w drobną kostkę (razem ze skórką). Z 1 litra wody i cukru robimy syrop, wodę gotujemy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.

3. Do syropu dodajemy pokrojone cytrynki i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając aby cytryny nie przywarły. Gotowanie kończymy jak cytryny staną się przeźroczyste i miękkie. Przekładamy do słoiczków i stawiamy wieczkiem do dołu.

Konfitura idealna do herbaty, u mnie w domu wszyscy ją uwielbiają, nawet mama, która nigdy nie pije herbaty ze świeżą cytryną :)

Robisz przetwory z owoców i szukasz inspirujących przepisów? Zobacz nasz zbiór PRZEPISÓW NA PRZETWORY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 22.08.2012 21:39
ciekawe nigdy nie robiłam
leonkot 27.04.2012 14:28
jaki piękny kolor!
kamyk 24.04.2012 10:43
fajne to może być
rjustysia 16.04.2012 12:19
świetna do rogalików na śniadanie :)
daria2911 14.04.2012 14:27
bardzo orginalne :)
Ewelina47 14.04.2012 11:09
ciekawe jak smakuje herbata z taką cytryną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak