Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z lukrem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 80 dag
drożdże 5 dag
jajko 4 sztuki
cukier 5 łyżek
margaryna 1,5 kostki
mleko 350 ml
sól 1 szczypta
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z lukrem

Mleko zagotować, lekko ostudzić. Do 200 ml mleka dodać drożdże i troszkę cukru. Rozrobić. Wsypać 5 łyżek mąki. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ciepła na ok. 20 minut. Pozostałą część letniego mleka wymieszać z reszta mąki, jajkami, cukrem i solą. Utrzeć dokładnie mikserem. Dodać miękką margarynę i przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wyrobić. Odstawić na ok. 1 godzinę. Tak przygotowane ciasto włożyć do wysmarowanej margaryną formy i piec w 200 st. przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 17.04.2012 09:17
piękna Babeczka;)
Jastinka 15.04.2012 18:28
super
Andysz 15.04.2012 10:06
mmmm smakowita!;]
Kate131 14.04.2012 12:26
super
Dorian 13.04.2012 07:48
sliczna babeczka
caralajna 09.04.2012 22:23
zgrabna babka ;)
Kekerboom 08.04.2012 10:56
pycha:P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak