Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka nadziewane buraczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone ugotowane 2 szt
ocet winny 1 łyżka
chrzan ze słoika 2 łyżki
smietana 18% 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
liście sałaty do dekoracji
jajko ugotowane na twardo 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka nadziewane buraczkami

Kroki postępowania

1
Ugotowane na twardo jajka przekroić wzdłuż na połowy. Wyjąć żółtka. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody.Gęstniejącą żelatyną posmarować delikatnie wierzch białek.Pozostała żelatyna przeznaczona jest do farszu.
Krok 1 - Jajka nadziewane buraczkami foto
2
Buraczki /ugotowane i obrane/ zetrzeć na średniej tarce , dodać ocet, sól, pieprz i rozpuszczoną żelatynę. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki.Kiedy buraczki lekko stężeją przełożyć je do szprycy i nadziewać białka jajek.
Krok 2 - Jajka nadziewane buraczkami foto
3
Żółtka jajek przetrzeć przez sito lub zetrzeć na drobnej tarce ,umieść w miseczce i połączyć z chrzanem, dodać śmietanę i doprawić do smaku.Powstały w ten sposób chrzan żółtkowy przełożyć do małej miseczki .Stanowi on dodatek do jajek.
Krok 3 - Jajka nadziewane buraczkami foto
4
Gotowe jajeczka ułożyć na półmisku ozdobionym sałatą .
Krok 4 - Jajka nadziewane buraczkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.12.2012 22:53
zamiast żółtka buraczki, a do tego sos żółtkowo-chrzanowy - niezwykłe
jeanette_v 17.05.2012 12:28
Smaczne.
elaa 08.04.2012 12:16
co to za sałata fajna :)
gosia47-47 08.04.2012 08:20
mniam
agnieszka137 07.04.2012 23:44
podoba mi się ten pomysł !!!
Katarzyna87 07.04.2012 23:41
Jakie fajne kolorowe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak