Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba drożdżowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
drożdże pół kostki
mleko 100 ml
cukier 1 szkl
masło 1 kostka
suszone morele pół paczki
płatki migdałowe 3 łyżki
roszynki 4 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
aromat waniliowy kilka kropli
jaja 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Baba drożdżowa

Mąkę przesiać z cukrem, dodać cukier waniliowy
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić zaczyn.Roztopić masło, odstawić w wystudzenia.
Jak zaczyn już wyrośnie, dodać do mąki wymieszanej z cukrem, zamieszać, następnie dodawać po jednym jajku i mieszać.
Na koniec dodać roztopione masło, i aromat.
Ciasto powinno teraz wyrastać ok godziny, a przynajmniej do podwojenia objętości.
Jak już nam ładnie wyrośnie dodać wymieszane ze sobą i obtoczone w mące bakalie.
Babkę piec ok 1godz- sprawdzając patyczkiem pod koniec.

Dekorować według uznania


SMACZNEGO!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.06.2013 09:37
pyszna taka babka
RenataZ-et 07.12.2012 19:56
rewelacyjna
barbara11561 02.05.2012 11:07
pysznie wygląda
parysek10 08.04.2012 16:27
wspaniale wypieczona :)
Ania67 08.04.2012 10:02
piękna
Katarzyna87 07.04.2012 23:44
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak