Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z dodatkiem jabłek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłko 3 sztuki
tłuszcz 15 dag
wanilia 1 sztuka
mąka krupczatka 50 dag
woda 1/2 szklankii
cukier 2 szklankii
żółka surowe 2 sztuki
śmietana 18 proc 5-6 łyżek
margaryna do wysmarownia formy 2 dag
proszek spulchniający 1 sztuka
masa makowa 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z dodatkiem jabłek

Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtka, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. Podzielić ciasto na 3 częsci,w tym jedna łaczymy z druga. trzecia zostaje osobno . Trzecią część włożyć do lodówki.Jedną część wywałkować w formie prostokąta o grubości 1 cm i ułożyć na posmarowanej masłem blasze, brzegi wyrównać palcami, nakłuć wstawić do gorącego piekarnika. Podpiec, wyjąć schłodzić ,wyłożyć 2 masy makową wymieszana ze startymi jabłkami na tarce. Resztę ciasta zetrzeć na dużych oczkach na tarce na masę makową. Tak miejscowo. Wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor, Ogien z góry i z boku powinien być większy niz z dołu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 04.07.2013 21:30
uwielbiam to ciasto
Ewelina38 08.06.2012 18:20
uwielbiam to ciasto, jest bardzo wilgotne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak