Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 5 szklanek
cukier 1,5 szklanki
jaja 5 jaj
margaryna 25 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1/2 łyżka
jabłka 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

Mąke musimy przesiać z proszkiem do pieczenia. Następnie siakamy z margaryną i 5 żółtkami jaj. Dodajemy 1/2 szklanki cukru i wyrabiamy kruche ciasto. Następnie schłądzamy je w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkowywujemy i ukladamy na blasze. Pozostałe cisasto dzielimy na dwie części. Do jednek części dodajemy 1 łyżkę kakao. Jabłka dzielimy na kawałki, rozgotowywujemy, przecieramy przez durszlak i ostudzamy Nastepnie ukladamy na cieście. schlodozne ciasto jasne nalezy zetrzec na tarce z duzmymi oczkami bezpośrednio na przecier z jabłek. Ubijamy sztywną pianę z białek i szklanki cukru. Na ciasto wykaldamy jabłka, nastepnie na nie wykaldamy pianę i uladamy na startym cieście. Ciasto pozostałe jasne i z kakao scieramy i posypujemy wierzch. Pieczemy około 45-50 minut w gorącym piekarniku. zamiast jabłek mozna uzyc rabarbaru lub dzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia20 29.09.2012 08:10
najlepsze ciasto też takie robię :)
Aneta41 28.05.2012 11:26
pycha
monika1968 27.04.2012 06:47
Pycha to ciasto
reniatka 19.04.2012 09:59
pyszota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak