Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

duszony kurczak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1/2
sól
sok z cytryny
mąka 3 łyżeczki
smalec 3 dag
masło 2 dag
zielona pietruszka

Przepis i sposób przygotowania na: duszony kurczak

Umyć kurczaka, wycisnąć z wody i osolić. Można lekko pokropić mięso sokiem z cytryny, na poł godziny przed duszeniem(aby zmienić zapach kurczaka). Następnie oprószyć kurczaka częścią mąki i włożyć na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć, dodać połowę masła, polać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem do miękkości- około 35 minut. Wygotowującą się wodę uzupełniamy w miarę potrzeby wrzącą wodą. Gdy mięso jest miękkie pozostałe masło i mąkę rozetrzeć, rozprowadzić gorącym sosem z mięsa, wlać do rondla, zagotować. Osolić sos do smaku i dodać posiekaną zieloną pietruszkę. Na talerzu podajemy np z ziemniakami, część sosu lejemy na mięso, reszta na ziemniaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak