Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 6 sztuk
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 250 gram
kakao 3 łyżeczki
cukier 150 gram
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa

Masło roztopić w rondelku, a następnie ostudzić. Jajka wymieszać razem z cukrem w misce. Większy garnek z wodą postawić na małym ogniu i włożyć na niego miskę z jajkami i cukrem. Mieszać trzepaczką lub mikserem do momentu aż masa podwoi objętość. Masę jajeczną ostudzić, dosypać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać masło.
Połowę ciasta wlać do formy posmarowanej tłuszczem. Resztę wymieszać z kakao i wylać na jasne ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę.
Jak ciasto ostygnie polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 14.05.2012 15:54
świetna ta babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak