Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto tortowe
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i wszystko dokładnie wymieszać. Podzielić na 2 równe części i upiec 2 biszkopty. Wylać do formy i piec ok 30-40 min.
Po ostygnięciu podzielić biszkopty na 2 placki (otrzymamy 4 placki)
Masa czekoladowa:
4 Jajka należy ubić z 1 szklanką cukru kryształu i cukrem waniliowym na parze do białości,następnie odstawić od ostudzenia. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i również odstawiamy do ostudzenia. Masło dokładnie miksujemy, dodajemy czekoladę i na koniec ubite jajka. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Na samym końcu cienkim strumieniem dodajemy spirytus.
Masa ajerkoniakowa:
Rozpuszczamy żelatynę, pozostawiamy do ostygnięcia. Serek, jogurt łączymy na gładką masę, dodajemy ajerkoniak. Dodajemy cukier puder (w zasadzie taką ilość jaka nam odpowiada). Na koniec do masy serowej dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Na pierwszy biszkopt wykładamy połowę masy czekoladowej, kładziemy kolejny biszkopt, 2/3 masy ajerkoniakowej, biszkopt, powidła śliwkowe, biszkopt, połowa masy czekoladowej, 1/3 masy ajerkoniakowej do dekoracji.