Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kora orzechowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 8
cukier 20 dkg
wiórki kokosowe 10 dkg
rodzynki 10 dkg
mąka 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
brzoskwinie w puszce 1
budyń śmietankowy 2
żółtko jajek 5
cukier kryształ 2 łyżki
woda 1 szklanka
masło 1,5 kostki
cukier puder 0,5 szklanki
delicje 2 opakowania
spirytus
galaretka brzoskwiniowa 2
orzechy włoskie 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: kora orzechowa

8 białek ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, proszek do pieczenia oraz orzechy, wiórki i rodzynki opruszone mąką. Wszystko dokładnie wymieszać i upiec 2 placki. najlepiej upiec jeden i później przekroić go na 2. Piec ok 30 minut w temp. 170 stopni.

Krem:
w szklance wody roztrzepać 5 zółtek i 2 budynie. Syrop z brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru, dodać roztrzepaną masę i ugotować z tego budyń.
Masło utrzeć z cukrem pudrem powoli dodając ugotowany wcześniej budyń. Można dodać zapach brzoskwiniowy lub inny według uznania.

Z delicji ostrożnie zdejmujemy czekoladę, następnie nasączamy je spirytusem.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody.

Przekładanie placka:
placek- 1/3 masy- delicje-1/3 masy- placek- masa- pokrojone brzoskwinie- galaretki brzoskwiniowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 06.06.2012 10:33
smaczne ciacho
edi 30.04.2012 21:32
wygląda świetnie:)
kate.500 27.04.2012 08:31
super
Natalia40 26.04.2012 21:47
wow
Izabela28 26.04.2012 13:46
smaczne to ciasto:)
Ewelina47 17.04.2012 10:22
wygląda smacznie
Ewa111 09.04.2012 21:09
ciekawe ciasto
Gosia20 08.04.2012 09:59
mmm moje ulubione ;)
owca441 06.04.2012 19:11
rewelacja
owca441 06.04.2012 19:11
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak