Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

grochowka mazowiecka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 150 gram
kiełbasa wędzona 200 gram
marche 2
pietruszka 1
seler 0,5
cebul 1
ziemniaki 500 gram
czosnek 3
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
ziele angielskie do smaku
majeranek do smaku
sól do smaku
groch 200 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: grochowka mazowiecka

Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości. Warzywa obieramy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy boczek i przyprawy. Po 45 minutach wrzucamy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą miękkie, warzywa i boczek wyjmujemy. Warzywa odkładamy a boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Łączymy wszystkie składniki zupy - wywar, ugotowany groch, przesmażony boczek, a także pokrojona w kostkę kiełbasę. Zagotowujemy. Gotową zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 16.07.2012 13:02
pycha
Dorian 24.04.2012 19:08
apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak