Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na zakwasie z jajkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas zytnio-owsiany 250 ml
grzyby suszone 50 -80 gram
bulion warzywny 2 l
czosnek 2-3 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
żurek śląski 1 opakowanie
boczek 100 gram
jajko ugotowane na twardo 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na zakwasie z jajkiem

Dokładnie umyte grzybki suszone namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.Na drugi dzień ugotować je w tej samej wodzie do miękkości. Przygotować bulion warzywny i połączyć z przecedzonym wywarem grzybowym.Grzybki można pokroić i dodać do bulionu.Do gorącego wywaru wlać zakwas /http://www.doradcasmaku.pl/przepis/216166/zakwas-na-zurek-zytnio-owsiany-.html/ wymieszany z żurkiem w proszku, Dokładnie wymieszać i chwilę podgotować.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do żurku.Gotowy żur doprawić do smaku solą,pieprzem i majerankiem. Jeśli żurek jest zbyt gęsty należy dodać trochę wody /lub mleka,które nada odrobinę delikatności/,a jeśli zbyt rzadki dodać odrobinę mąki z zakwasu.Boczek lub słoninę podsmażyć na patelni i dodać do żurku.Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella231
jogobella231 07.05.2012 16:53
super
tomosatomos 08.04.2012 15:02
extra
kriso 05.04.2012 21:14
pychoat
Hanna5 05.04.2012 11:10
akurat na święta, pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak