Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa babka

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szkalnki
mąka 1 łyżka
cukier 1 szklanka
cukier 3,5 łyżki
jajko 4 szt
śmietana 18 proc 1/2 szklanki
skórka cytrynowa 3 szt
masło roztopione 6 łyżek
sok z cytryny 3,5 łyżki
cukier puder 1/2 szkl
sok z cytryny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa babka

Piekarnik nagrzać do 175C i przygotować foremkę. W misie miksera wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny. Ubić trzepaczką i dodać do miksera razem ze skorką cytynową. Dobrze wymieszać, Napełnić foremkę i piec ok. 60 minut, aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto polać lukrem cytrynowym i posypać skórką cytrynową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 05.04.2017 09:03
pyszny deser
Ada-Gaba 03.06.2016 21:41
pysznie wygląda
Iwona32 03.12.2013 17:02
Musi mieć obłędny smak
junox 12.03.2013 15:26
pysznie wygląda ta babeczka
wiola333 28.07.2012 21:45
mniam
wiola333 28.07.2012 21:45
mniam
EWI 05.04.2012 08:42
pychotki!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak