Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ

4.0
(28)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka ziemniaczana wg.potrzeby
sól do smaku
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: KLUSKI ŚLĄSKIE Z DZIURKĄ

Ziemniaki obrać,umyć i ugotować.Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę.dodać soli do smaku ,wbić jajko i dobrze wyrobić.Ciasto podzielić na cztery części,jedną wybrać i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej.W ten sposób ciasto nie będzie ani za twarde ,ani za luźne.Wyrobić dobrze,aby ziemniaki połączyły się z mąka i formować okrągłe kluski W środku każdej wciśnąć palec i zrobić dziurkę ,do której potem nalewa się sos.W garnku zagotować wodę z sola i wrzucać na wrzątek.Gotować ok5 minut od momentu jak wypłyną .Wszystko zależy też od wielkości kluski.Najlepiej 1 wyjąć,przekroić i sprawdzić.Ugotowane zalać 1 szklanką zimnej wody ,aby się zahartowały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 26.02.2013 00:15
Bardzo lubię
anemon 08.12.2012 16:11
Jakie idealnie jednakowe.
mirosława4 20.07.2012 18:38
pyszne kluseczki
IKrakowianka 08.06.2012 21:57
najlepsze!!
smile 12.04.2012 15:18
pyszna rewelacja
ben-ka 12.04.2012 14:09
lubię takie oj lubię:}
ewka1978 11.04.2012 19:42
Świetny przepis
Wacław 08.04.2012 12:13
lubię takie ,są pyszne !
Łukasz15 07.04.2012 07:30
smaczne
Krystyna32 07.04.2012 00:06
pyszne
berys18 05.04.2012 08:21
śliczne kluseczki
1j1o1l1a1 04.04.2012 22:41
jak "śląskie" to tylko z dziurką:) a raczej z wgłębieniem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak