Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki smietankowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 1/2 szklanki
margaryna 15 dag
cukier puder 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
mleko 1 1/2 szklanka
jaja 2 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 8 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyzeczka
cukier waniliowy 1 sztuka
kakao 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki smietankowe

Mąke siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier puder i żółtka.kakao. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić. Foremmki starannie wylepiamy ciastem. Przygotowywujemy krem. Jaja i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Zagotować mleko i wrzące wlewamy cienkim strumieniem do utartych żółtek, ciagle mieszamy. Naczynie następnie ustawiamy na parze i nadal mieszamy- zagęszczamy krem. Ostudzony krem nakladamy do foremek z ciastem. Następnie przykryway go ciastem . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym w temp 180 stopni.
Ciasto
kakao 3 łyżeczki
1 1/2 szklanki mąka,
15 dag margaryna,
1/2 szklanki cukier puder,
3 sztuki zoltka,

Krem
1 1/2 szklanka mleko,
2 szklanki jaja,
2 sztuki zoltka,
8 łyżek cukier,
1 łyzeczka mąka ziemniaczana,
1 sztuka cukier waniliowy,
3 łyżeczki kakao

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 06.10.2012 21:09
pyszne babeczki
Izabela28 20.05.2012 11:06
aż ślinka leci na takie babeczki:)
Patrycja35 04.04.2012 12:54
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak