Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślankowe gofry

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 1/4 szkl.
sól 1/4 łyżecz.
proszek do pieczenia 1/2 łyżecz.
maślanka 3/4 szkl.
mleko 1/4 szkl.
olej 6 łyż.
jajko 1 szt.
cukier 1 łyż.
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżecz.
bita śmietana 1 szkl.
owoce 300 g
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Maślankowe gofry

Kroki postępowania

1
W jednej misce łączę mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Krok 1 - Maślankowe gofry foto
2
W drugiej misce mieszam maślankę, mleko, olej i żółtko.
Krok 2 - Maślankowe gofry foto
3
Białko ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier i dalej ubijam, aż cukier się rozpuści, dodaję ekstrakt waniliowy i mieszam. Mokre składniki łączę ze sypkimi, mieszam łyżką i dodaję pianę. Delikatnie mieszam.
Krok 3 - Maślankowe gofry foto
4
Do rozgrzanej gofrownicy nalewam łyżką porcje ciasta. Piekę ok. 4-5 minut.
Krok 4 - Maślankowe gofry foto
5
Takie gofry podaję z bitą śmietaną i ulubionymi owocami.
Krok 5 - Maślankowe gofry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak