Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka pieczone z sosem waniliowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 50 g
płatki owsiane 1 szklanki
cukier 1/2 szklanki
cynamon 1 łyżeczki
sól szczypta
mąka 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
sok jabłkowy 6 łyżek
mleko 1,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 sztuka
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jajko 1 sztuka
jabłko kwaśne 6 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka pieczone z sosem waniliowym

abłka obrać do połowy i wyjąć gniazda nasienne – nie dochodząc do samego dołu, żeby nie wyciekał sok. Rodzynki w miseczce zalać wrzątkiem, żeby zmiękły i wchłonęły sok podczas pieczenia. Wymieszać w naczyniu płatki owsiane z cukrem i mąką. Dosypać cynamon i sól, dodać łyżkę masła i dobrze wymieszać z płatkami za pomocą rąk. Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Ułożyć masę z płatków owsianych na jabłkach. Każde z jabłek zalać łyżką soku. Piec 20 – 30 min. w temp. 190 stopni Celsjusza

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1/2 szklanki mleka i jajkiem. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować cienkim strumieniem wlewamy masę i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.
Całość można popruszyć płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 09.10.2013 21:17
Mężusiowi takie jabłuszka smakują
joanna43 06.01.2013 20:24
dzięki
Karolcia12 03.04.2012 23:24
pysznie wygląda
Karolcia12 03.04.2012 23:24
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak