Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Twaróg solony domowy - na kefirze i jogurcie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko tłuste 2-3 litry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1-1,5 łyżki
kefir mały kubek
jogurt grecki mały kubek

Przepis i sposób przygotowania na: Twaróg solony domowy - na kefirze i jogurcie

Mleko wlać do garnka, lekko podgrzać i wsypać sól - mieszać, aż do rozpuszczenia.
Kiedy mleko będzie miało temp.ok. 36-37*C - wlać kefir zmiksowany z jogurtem greckim.. Zamieszać mleko trzepaczką i nakryć - odstawić na 12-24 godziny w temp.pokojowej.
Kiedy mleko się zakwasi, postawić garnek na malutkim płomieniu i ogrzewać, aż mleko się zwarzy i zacznie się oddzielać serwatka.
Wyłączyć ogień i nakryć.
Pozostawić na kilkanaście minut, a następnie odlać na gęste sito wyścielone tetrą, ściereczką lnianą lub kilkoma warstwami gazy.
Nakryć drugą warstwą tkaniny i obciążyć talerzykiem - na nim postawić coś cięższego (torebkę soli, cukru lub słoik z wodą) i pozostawić na kilka godzin lub nawet na całą noc.
Odsączony twaróg pokroić w plastry i zalać lekką solanką.

Używać do kanapek, past, sałatek lub do farszu.

UWAGA !!! Bardzo ważne przy wyborze zarówno kefiru, jak i jogurtu, jest zwrócenie uwagi na skład - nie powinien zawierać mleka w proszku, cukru, żelatyny, pektyn, ani innych ''zbędnych'' składników !
Naturalny kefir i jogurt powinien składać się wyłącznie z mleka oraz żywych kultur bakterii !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 24.06.2012 15:40
pycha;)
Habibi 06.04.2012 00:09
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak