Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 125 dag
śmietana 1/4 szklanka
margaryna 60 g
jabłka 2 sztuka
cynamon
drożdże świeże 12 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z jabłkami

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy na gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy dosyć cienko i przy pomocy kubka wycinamy koła.

Jabłka kroimy w kosteczkę i posypujemy cynamonem. Nadziewamy ciasto jak zwykłe pierogi i porządnie sklejamy.

Jeśli lubimy, smarujemy ciasteczka mlekiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego :)

Polecam również nadziewanie pierożków gęstym budyniem czekoladowym lub waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 02.06.2012 14:26
świetne napewno zrobię
Mienta 05.04.2012 17:18
szczerze polecam, u mnie czesto je przyrzadzam, zawsze sie udaja :)
cooleczka 03.04.2012 22:23
takich pierogów jeszcze nie widziałam i nie próbowałam - coś w sam raz dla łasucha lubiącego urozmaicenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak