Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orfeusz

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka 1,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Orfeusz

ciasto:
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
25dag margaryny
5 łyżek mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
masa:
1/2 kg dobrze zmielonego białego sera
4 jajka
1 szklanka
1/2 kostki masła
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
+ polewa czekoladowa i zmielone orzechy
Kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko podgrzać, mieszając, na bardzo małym ogniu. Ostudzić gotową masę. Do ostudzonej masy dodać, stale mieszając, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą kakaową i przełożyć ciasto do wysmarowanej margaryną i oprószoną mąką tortownicy.
Pół kostki masła utrzeć z cukrem i dalej ucierając, dodawać na przemian po jednym jajku i po jednej łyżce zmielonego sera oraz przesianego budyniu. Wyrabiać na jednolitą masę i wyłożyć na ciasto kakaowe. Piec około godz. w 200stopniach. Po wyjęciu i ostudzeniu, polać polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami i wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 07.12.2012 17:37
wypróbuję
Małgorzata106 19.07.2012 17:33
pyszne
polly66 19.05.2012 12:11
no widzisz;) smacznego:)
adagio 15.05.2012 18:28
przepis robi furorę po prostu odwracam go do góry "nogami " i polewam polewą sypie albo orzechy albo płatki migdałowe a raz wiórkami kokosowymi super przepis za karzdym razem wychodzi
polly66 11.04.2012 15:15
Do ciasta mogłam dać więcej mąki (ale dosłownie troszkę więcej), by mi się nic nie "utopiło", a jeśli chodzi o ser; miałam wiaderko (kg) i zostawiłam prawie połowę. Masę wylewałam na środek ciasta a po kilku min w piekarniku, wyjelam na sekundę, by rozprowadzić.
adagio 05.04.2012 22:30
czy to zdjęcie na pewno dotyczy tego przepisu ?? właśnie wypróbowałam ten przepis i wedle wskazówek najpierw wylałam ciemną masę która jest dość lekka i płynna a potem usiłowałam wylać masę serową - też płynna i w żadnym przypadku nie da się zrobić warstw wyszedł marmurek ser "się utopił" i wygląda to dość niechlujnie .. w czasie pieczenia ciemna masa rosła serowa naturalnie dużo dużo mniej i zastanawiam się też nad ilością sera bo pół kilo wcale nie stworzył takiej warstwy jak na zdjęciu - może jakieś nieścisłości w przepisie ?? proszę o odpowiedz bo przepis bardzo ciekawy
Rafał10 03.04.2012 16:40
uwielbiam takie a'la serniczki. A czekoladowe to już w ogóle pyyycha ! Dodaję !
anja3107 03.04.2012 13:26
bardzo smaczne ciasto
Patrycja35 03.04.2012 13:02
smacznie wyglada ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak