Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pita

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 120g
mąka pełnoziarnista 125g
odrobina ciepłej wody
oliwa
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pita

Mąkę przesiać z solą. Drożdże wsypać do przesianejz solą mąki, dodać oliwę. Dolewać oliwy i ewentualnie wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Dokładnie wymieszać formując miękkie ciasto. Przełożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok godz.
Następnie ponownie wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6 równych części, przykryć folią i zostawić na 5 minut. Każdą porcję rozwałkować. Na żeliwnej patelni, dobrze rozgrzanej, obsmażyć z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja35 03.04.2012 13:03
mniam lubie pity

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak