Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówki w cieście udające hotdogi

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

parówki 8-10 sztuk
mąka 2 szklanki
żółtko jajek 1 szt
mleko 3/4 szklanki
drożdże 3 dag
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta
białko dosmarowania
zioła do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w cieście udające hotdogi

Mąkę wsypujemy do miski, robimy w środku kopczyka dołek. Do dołka wlewamy letnie mleko, wkruszamy drożdże, wsypujemy szczyptę soli. Po chwili, gdy drożdże zaczną "chodzić" dodajemy żółtko, i olej, po czym wyrabiamy ciasto. Odstawiamy ciasto a pół godzinki, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy dość cienko i kroimy je na niezbyt szerokie paseczki (u mnie miały max. 2 cm). Zawijamy parówki (obrane z osłonek!) paseczkami ciasta. Smarujemy je rozbełtanym białkiem i posypujemy jakimiś suszonymi ziołami. Pozostawiamy na chwilkę do wyrośnięcia.
Pieczemy nasze hotdogi w piekarniku nagrzanym do 220 stopni - 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kas2 05.04.2012 00:11
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak