Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MAKOWA PYCHOTKA

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1,5 szkl
mąka 3 szkl
olej 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat migdałowy 1/2 szt
mak 1/2 szkl
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: MAKOWA PYCHOTKA

Kroki postępowania

1
Jajka utrzeć mikserem na puszystą masę dodając stopniowo cukier.Do masy dodawać na przemian,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gorącą (przegotowaną).Ucierać mikserem.Na końcu dodać suchy mak .Połączyć mak z masą .
Krok 1 - MAKOWA PYCHOTKA foto
2
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st.C ok 1 godziny.Sprawdzić patyczkiem(po ok.50 minutach) czy ciasto nie jest w środku surowe.
Krok 2 - MAKOWA PYCHOTKA foto
3
Zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku.Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem,polewą czekoladową lub lukrem.Ja niestety czasami nie lukruję bo mam w domu diabetyków.Babka sama w sobie jest pyszna,więc nie trzeba jej nawet upiększać?
Krok 3 - MAKOWA PYCHOTKA foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 29.05.2014 20:05
Pyszne ciasto:)
Wacław 06.04.2014 13:58
uwielbiam wypieki z makiem
Bernadeta1 04.03.2014 10:22
zapowiada się na prawdę pysznie
Rybciia 02.08.2013 11:14
prawdziwa pychotka :-)
IZABELA29 31.05.2013 09:25
takie proste a u mnie szybko znika z talerzy
kate.500 24.03.2013 15:37
mniam mniam mniam
misia53 15.11.2012 16:01
prawdziwa pychotka
Krystyna32 21.07.2012 07:27
super
ben-ka 29.06.2012 23:31
ciekawy przepis.
Rogalik 04.05.2012 13:42
pyszna
Motorek 27.04.2012 09:42
pycha
irenka 03.04.2012 22:43
pyszniutka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak