Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z cukinii o nucie pomarańczy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 kg
cukier 200 g
galaretka pomarańczowa 1 szt
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z cukinii o nucie pomarańczy

Cukinię umyć, obrać ze skóry i wydrążyć nasiona. Połowę cukinii pokroić w kostkę a resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do garnka i smażyć aż masa zgęstnieje. Gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier, galaretkę i kwasek (ewentualnie jeszcze olejek pomarańczowy). Całość smażyć jeszcze jakieś 30 min po czym nakładać do słoiczków i póki gorące zakręcać. Odstawić zakrętką do dołu, owinąć gazetą i np. kocem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 08.09.2016 19:44
super dżemik
joanna43 03.04.2012 18:50
Czy ja wiem? Mój już chwilę stoi i jest w doskonałej kondycji :)
1j1o1l1a1 03.04.2012 00:25
robiłam...trzeba szybko spożywać, bo się psuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak