Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto
mąka pszenna 30 dag
cukier 1/2 szkl
miód płynny 2 łyżki
jaja 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 lyżeczka
masło 15 dag
Biszkopt
mąka pszena 5 lyżek
jaja 5 szt
cukier 5 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Masa budyniowa:
masło 25 dag
mleko 2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 lyżka
cukier waniliowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Królewiec

Kruche ciasto
Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z maslem, dodać resztę skladników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, wylepić blachy i upiec 2 placki. Piec ok 20 min. w temp 180 stopni.
Biszkopt
Bialka ubić na sztywno i ubijając dalej dodawać cukier i żółtka. Do piany wsypać makę z proszkiem i wymieszać. Upiec.
Masa
Półtorej szkl. mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym i wlać zimne mleko wymieszane z mąką i mieszając ugotować budyń.
Na kruchy spód wylać połowę budyniu, przykryć biszkoptem, rozsmarować reszta budyniu i przykryć drugim plackiem. Można polać polewą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 11.10.2012 16:06
pyszota
dorotka0000025 11.08.2012 14:13
pycha !
fictor123 06.08.2012 15:33
jedno z moich ulubionych ciast
magduś83 11.04.2012 17:26
Cieszę się bardzo Beatko!!! :)
Betka 11.04.2012 12:54
Moja mama go zrobiła wedle tego przepisu i wyszedł naprawdę dobry;)
Rafał10 11.04.2012 11:51
mmm pycha !
mirosława4 04.04.2012 19:11
smakowite
iziona 03.04.2012 07:32
Bardzo lubię to ciasto :)
1j1o1l1a1 02.04.2012 22:02
smakowicie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak