Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączusie z bitą śmietaną i gorzką czekoladą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pączki (ok. 15 sztuk):
mąka 300 g
żółtko jajek 4 sztuka
cukier 1/3 szklanka
cukier waniliowy 5 g
drożdże 40 g
mleko ciepłe 3/4 szklanka
Polewa:
gorzka czekolada 50 g
mleko 4 łyżka
Nadzienie:
śmietana 30% 220 ml
śmietanfix 1 opakowanie
cukier waniliowy 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
orzechy 2 rozdrobnione

Przepis i sposób przygotowania na: Pączusie z bitą śmietaną i gorzką czekoladą

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowujemy pączki:

w miseczce rozcieramy drożdże z łyżką mąki, łyżką cukru i odrobiną mleka. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przesiewamy mąkę, żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym (robimy to dosyć długo, aby powstała puszysta jasna masa).

Wlewamy utarte żółtka do mąki i dodajemy podrośnięte drożdże.

Stopniowo dolewamy mleko i wyrabiamy ciasto rękami, jeśli wychodzi rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki.

Gdy ciasto odchodzi od miski dodajemy rozpuszczone masło ( nie gorące) i wódkę.

Wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie wyrabiamy małe pączki, układamy je na posypanym mąką blacie i zostawiamy jeszcze na jakieś 15 minut do podrośnięcia.
Krok 1 - Pączusie z bitą śmietaną i gorzką czekoladą foto
2
Smażymy pączki w rozgrzanym smalcu, uważając by nie był za gorący, w przeciwnym razie pączki przypalą się i pozostaną niedopieczone w środku.
Krok 2 - Pączusie z bitą śmietaną i gorzką czekoladą foto
3
Usmażone układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi.
Krok 3 - Pączusie z bitą śmietaną i gorzką czekoladą foto
4
Gdy pączki wystygną, przygotowujemy polewę:

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Przekrajamy pączki i smarujemy górną część polewą. Posypujemy orzeszkami i zostawiamy do zastygnięcia polewy.

Przygotowujemy nadzienie:

Śmietankę ubijamy dodając do niej łyżeczkę cukru waniliowego i opakowanie śmietanfixu.

Nakładamy na dolną część pączków i przykrywamy częścią z polewą.
Smacznego :)
Krok 4 - Pączusie z bitą śmietaną i gorzką czekoladą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.02.2016 21:49
muszą być pyszne
Kas2 03.04.2012 16:50
ale one muszą być pyszne!
Monika78 03.04.2012 08:43
chetnie bym sprobowala :)
ziutula
ziutula 02.04.2012 21:18
oooo....pączusie warte kalorii...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak