Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na zakwasie żytnim

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości wędzone 1 kg
kiełbasa biała surowa 1 kg
zakwas żytni 500 ml
ziemniaki 1 kg
czosnek 3-5 ząbków
przyprawa do potraw
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 3-4 szt.
cukier
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na zakwasie żytnim

Do dużego garnka włożyć umyte kości, zalać gorącą wodą (5 litrów), dodać ziele angielskie, liście laurowe, jarzynkę i obraną cebulę - całość zagotować.
Gotować pół godziny, a potem dołożyć białe kiełbaski.
Gotować 30-45 minut bez przykrycia, aby część wywaru odparowała. Odcedzić.
Do wywaru włożyć obrane ziemniaki i gotować do miękkości.
Zupę zaprawić roztrzepanym zakwasem żytnim - zagotować, często mieszając.
Doprawić wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i odrobiną cukru.
Do gotowego żurku włożyć pokrojoną kiełbasę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 02.06.2012 16:47
pyszny obiad:)
Habibi 04.04.2012 20:11
*** Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami i przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Justyna Jussstiii 03.04.2012 10:46
super
Habibi 03.04.2012 08:42
To mój ulubiony :)
Aneta41 02.04.2012 22:47
achhh taki mi się marzy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak