Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaronowa zapiekanka z brukselką.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron świderki 30 dag
brukselka 20 szt
pieczarki 10 szt
ser żółty 15-20 dag
cebula 2 szt
czosnek 4 ząbki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1\2 łyżeczki
sól do smaku
sok pomidorowy 250 ml
keczup pikantny 5 łyżek
tłuszcz do formy
olej do smażenia
masło 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka czubata
Pieprz ziołowy mielony Prymat 12 łyżeczki
udziec z indyka 30-50 dag
Papryka ostra mielona Prymat 12 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa zapiekanka z brukselką.

W osolonym i lekko osłodzonym wrzątku ugotowałam oczyszczoną z uszkodzonych liści i opłukaną brukselkę. Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku na półtwardo. Mięso oczyściłam z ew. błonek,opłukałam i osuszyłam,pokroiłam w grubą kostkę .Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam ze wszystkich stron mięso.W międzyczasie obrałam cebule i pokroiłam w kostkę.Dodałam do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiłam solą,pieprzem ziołowym i curry. Na maśle poddusiłam opłukane,osuszone i pokrojone w dużą kostkę pieczarki.Doprawiłam je paprykami ostrą i słodką. W dużym naczyniu wymieszałam makaron,mięso,pieczarki,sok z pomidorów,keczup i zioła prowansalskie. Naczynie żaroodporne posmarowałam olejem i posypałam bułką tartą.Wyłożyłam składniki i ugniotłam je lekko łyżką. Na wierzch starłam żółty ser na grubej tarce. Zapiekałam w 175 stopniach przez ok.45 minut,najpierw pod przykryciem a pod koniec zdejmując pokrywę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 29.07.2012 21:21
super
iziona 03.04.2012 07:36
Ta zapiekaneczka już od jakiegoś czasu mnie kusi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak