pulpety wegetariańskie z serem w kokosowym curry

pulpety wegetariańskie z serem w kokosowym curry

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • <b>pulpety:</b>

  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    3 sztuki
  • brokuł

    kilka różyczek
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • ser

    dowolny biały
  • oliwa

    do smażenia
  • sól

  • pieprz

  • <b>kokosowe curry:</b>

  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • chili

  • curry

    1 łyżeczka
  • marchewka ugotowana

    1 sztuka
  • liść laurowy

  • kolendra

  • sól

  • pieprz

  • kokos

    3-4 (starty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pulpety wegetariańskie z serem w kokosowym curry

Cebulkę pokroiłam w kostkę, a brokół same różyczki na drobno i podsmażyłam na oliwie. Następnie dodałam ugotowane w mundurkach ziemniaki obrane ze skórki i rozgniecione widelcem.

Krok 2 - pulpety wegetariańskie z serem w kokosowym curry

Na tym etapie przyprawiłam solą, pieprzem i kurkumą (można użyć przypraw wg własnego gustu). Po przestygnięciu dodałam mąkę kukurydzianą i zagniotłam ciasto.

Krok 3 - pulpety wegetariańskie z serem w kokosowym curry

Z ciasta wyodrębniłam kulki a do środka schowałam kostkę serka tofu, ale nadaje się każdy inny ser np. pleśniowy, kanapkowy, mozzarella, żółty itp. Lepiąc pulpety dobrze jest posmarować ręce oliwą, aby ciasto nie lepiło się do rąk. Takie kotleciki można smażyć na oliwie lub ugotować w sosie.

Krok 4 - pulpety wegetariańskie z serem w kokosowym curry

Ja proponuję zupę-sos kokosowe curry. Do wody wrzuciłam starty orzech kokosowy w ilości 4 łyżek stołowych, gotowałam 15 minut z liściem laurowym, solą, pieprzem, kolendrą, ususzoną papryczką chili i curry. Zagęściłam 1 łyżką mąki kukurydzianej.

Krok 5 - pulpety wegetariańskie z serem w kokosowym curry

Pulpeciki ugotowałam w kokosowym curry. Na końcu dodałam ugotowaną marchewkę dla ozdoby i 1 ziemniaka, bo się ostał. Bardzo smaczne danie. Jeśli ktoś nie lubi kokosa można pulpeciki ugotować np. w sosie pomidorowym (na ostatnim zdjęciu), też będą dobre.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (56)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

19.06.2017 19:50
Ciekawy smak

cookingangelika

16.02.2017 12:06
świetne danie

IZABELA29

03.02.2017 14:08
Super danie

pestka

11.12.2016 15:18
smaczna propozycja

sezamek

28.10.2016 14:07
Fajne, widzę że niektórzy ciągle TU komentują :)

IZABELA29

23.09.2016 22:53
Super danie

IZABELA29

23.08.2016 21:11
Fajnie wygląda

gosia1988

15.06.2016 21:47
Fajny przepis

KORAL

06.03.2016 11:51
Ciekawe pulpety....

IZABELA29

21.12.2014 09:56
takich nie robiłam..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat