Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażoki wg. mojej mamy i babci.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 15 szt
sól 1 łyżka
mąka pszenna 4 łyżki czubate
smalec (ze skwarkami)

Przepis i sposób przygotowania na: Prażoki wg. mojej mamy i babci.

Ziemniaki obieram,płuczę i gotuję w osolonym wrzątku ok.20 minut.Na wierzch wsypuję mąkę i pod lekko uchyloną pokrywką gotuję jeszcze 10 minut. Odcedzam ziemniaki,pozostawiając troszkę wody z gotowania ziemniaków na spodzie (bardzo mało).Drewnianą pałką ugniatam ziemniaki wraz z mąką na jednolitą masę.Trzeba to robić dokładnie,by w środku nie było grudek mąki.Najlepiej gdy druga osoba trzyma garnek podczas ugniatania.W domu rodzinnym byłam to ja i pamiętam jak z całej siły trzymałam garnek,by się nie przesuwał.Teraz obowiązek przejął mąż. Stopiłam smalec ze skwarkami i cebulką,aby był płynny. Łyżką stołową do zupy moczoną w tłuszczu nabierałam porcje masy ziemniaczanej i nakładałam na talerze porcje.Posypałam skwarkami z cebulką. Pasują do nich surówki z kiszonej kapusty,ogórki kiszone i wyraziste w smaku dodatki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 06.07.2012 21:45
u mnie też takie robimy i jemy z kapuśniakiem Coś pysznego :) Polecam
Ewa104 04.04.2012 09:16
Chamois, nie wiem jak często je jadałeś czy Ci nie smakowały,że aż koszmar.Ja je bardzo lubię i cała moja rodzina także.
chamois
chamois 03.04.2012 15:49
koszmar mojego dzieciństwa :D
1j1o1l1a1 02.04.2012 22:07
może być dobre :)
SmacznaPyza 02.04.2012 21:05
nigdy nie jadłam czegoś takiego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak