Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaronu lasagne 250 g
sos mięsny
łopatki wieprzowej 1 kg
marchewki 3 szt
cebula 1
płynnego przecieru pomidoroweg 500 ml
przyprawy do dań włoskich 2 łyżka
przyprawy peperoncini macianto 1 łyżeczka
soli 1 łyżeczka
pieprzu 1/2 łyżeczka
sos beszamelowy 2 szk
żółtego sera 350 g
olej 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne

Mięso zmielić razem z marchewką i cebulą.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zmielone składniki i podsmażyć.
Gdy wszystko się ładnie podsmaży dodać przyprawy, wymieszać i wlać przecier.
Sos dusić około 5 minut.
Przygotować sos beszamelowy według przepisu na sos beszamelowy znajdujący się w mojej galerii.
Ser zetrzeć na tarce lub wrzucić do rozdrabniacza.
Gdy wszystko gotowe można zabrać się za lasagne.
Na dno naczynia do zapiekania lub blaszki do ciasta wyłożyć warstwę sosu mięsnego.
Następnie ułożyć warstwę płatów makaronu, ponownie wyłożyć sos mięsny.
Na to wylać warstwę sosu beszamelowego, posypać serem.
Warstwy układać do momentu aż składniki nam się skończą.
Ostatnimi powinien być sos beszamelowy i ser.
Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 25 - 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomosatomos 08.04.2012 17:29
rewelacja
cukiereczek 05.04.2012 15:20
dawno nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak