Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z LIKIEREM

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 60 dag
czosnek w proszku
oliwa 2 łyżki
likier pomarańczowy 1 kieliszek
cebula dymka ze szczypiorkiem 1
żurawina 1/2 szklanki
wywar z kurczaka 1/2 szklanki
sól do smaku
pieprz
syrop pomarańczowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z LIKIEREM

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na dość grube plastry, uformować ręką kotleciki (nie rozbijać tłuczkiem), skropić likierem.
2. Wymieszać sól, czosnek, 1 łyżkę oliwy, pozostały likier, syrop pomarańczowy, do marynaty włożyć mięso, przykryć, odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, obsmażyć osączone z marynaty mięso, zalać gorącym wywarem z kurczaka, dodać żurawiny i pokrojoną dymkę, dusić pod przykryciem ok. 15min, ubywający sos uzupełniać marynatą.
4. Podawać z ryżem lub ziemniaczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak