Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 3 kg
cukier 1,5 kg
żelfix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy

Truskawki przebieramy, myjemy i osuszamy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 godziny aby puściły sok.
Truskawki z cukrem podgrzewamy i gotujemy 10 min. Na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Opakowanie dżem-fiksu miksujemy z 1,5 szkl. Gorącego soku, który wytworzył się podczas gotowania truskawek. Roztwór wlewamy do truskawek, mieszamy i gotujemy 10 min.
Gorącą masą napełniamy słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Pozostawiamy aż ostygną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 13.03.2013 18:43
moje dzieci lubieją taki dźem
Chojłówna 04.04.2012 17:56
uwielbiam taki dżemik:d

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak