Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 3 ząbki
mąka żytnia 1,5 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek

Wodę (1 litr ) przegotować ,przestudzić ,powinna być lekko ciepła.Do połowy wody dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Uzupełnić resztą wody.Dodajemy 3 ząbki rozgniecionego czosnku,liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wrzucamy kilka skórek razowego chleba.Przykrywamy , tak by powietrze dochodziło i trzymamy w ciepłym miejscu 2-3 dni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 28.02.2013 17:40
warto samemu zrobić na wielkanoc
Mariusz10 30.04.2012 15:58
wypróbuję
Rafał10 15.04.2012 11:13
Taki żurek z własnego zakwasiku to coś wspaniałego !
Justyna Jussstiii 03.04.2012 10:46
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak